Taijin eri suuntaukset ovat nykyään eriytyneet enemmän joko itsepuolustukseen tai terveyden ylläpitämiseen. Taiji Bai'Ou hoitaa terveyttä ja hyvinvointia laajasti. Harjoituksen vaikutus perustuu erityisen liikkeen, hengityksen ja keskittymisen yhdistelmään.


Liikesarja eli muoto rakentuu vastakkaisten elementtien tasapainoiselle vaihtelulle: pehmeä – kova, lihasjännitys – rentous, oikea – vasen jne. Liikkeet ovat hitaita ja näennäisen pehmeitä, mutta oikein tehtynä sisältävät suuren voiman. Ne tehdään ryhmässä tai yksin, keskittyen ja hiljaisuudessa.


Menetelmä on kokonaisvaltainen ja siksi sen hyödyt voivat olla monenlaisia. Taiji voitelee selkärankaa ja niveliä niskasta varpaisiin asti. Liikeradat vaikuttavat myös sisäelimiin ja muihin pehmytkudoksiin sekä hermostoon. Taiji tasapainottaa ja voimistaa samalla toimintaperiaatteella kuin akupunktio. Mihin tahansa fyysisen puolen ongelmaan voi olla mahdollista saada helpotusta harjoittelusta, kun se kohdennetaan sopivasti. Yleisesti harjoittelu lisää lihasvoimaa ja yleiskuntoa.


Muotoa tehdessä muut asiat unohtuvat ja mieli rauhoittuu ajatuksen kiinnittyessä vartalon liikkeeseen. Mielelle taiji-harjoitus on sama kuin viettäisi tunnin metsässä tai merellä. Taiji opettaa pysähtymään arjen keskellä. Näin stressitaso laskee, elimistö palautuu rasituksista ja aivot toimivat paremmin. Tunne jaksamisesta vahvistuu, kun energiataso nousee. Myöhemmin opitaan ohjaamaan omia voimia ja suojaamaan niitä, eli toimimaan arkielämässä tarkoituksenmukaisesti tilanteeseen ja olosuhteisiin nähden.


Taijia voi oppia vain ryhmässä, opettajan henkilökohtaisella opastuksella. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa. Harjoittelu etenee jokaisen omien edellytysten mukaan. Yleensä ensimmäisenä vuotena opitaan Taiji Yang 1-osa hengityksineen, rentoutuksineen ja oheisharjoituksineen. Toisen vuoden alkaessa, ja siitä eteenpäin, edetään 2- ja 3-osan muotojen opetteluun, jotka ovat pidempiä ja siksi vievät aikaa hieman enemmän. Taiji Bai'Ou sisältää myös muita liikesarjoja. Ohessa tehdään sopivalla volyymilla lihaskuntoharjoitteita sekä hengitysharjoituksia ja terveyttä kohentavia harjoituksia.


Edistyneemmällä tasolla käytetään energian liikkumista stimuloivia menetelmiä. Sen jälkeen perehdytään omien voimien optimaaliseen käyttöön käyttöön ja ohjaamiseen. Käytössämme on laaja valikoima erilaisia perinteisiä harjoituksia, joista valitaan aina sopivimmat oppilaiden henkilökohtaista edistymistä ajatellen. Joka harjoituksessa käydään asiat myös teorian tasolla läpi, jotta oppiminen olisi helpompaa.


Harjoittelussa ei voi kiirehtiä. Länsimaisesta ajattelusta poiketen tuloksia ei taijissa saa odottaa, ne tulevat sitten, kun aika on. Kärsivällisyyttä tarvitaan, sillä oppiminen on hidasta, jatkuvaa ja loputonta. Mutta se on myös erittäin mielenkiintoista ja palkitsevaa.